Per quart any consecutiu el Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca presenta la programació del cicle de Paraules al Claustre i + que enguany compren 10 activitats que, des del mes de maig al mes de novembre, tindran lloc d’una manera periòdica al claustre de Sant Francesc. Com ja és habitual el cicle l’obrirà una jornada d’homenatge a un pensador, intel·lectual vilafranquí, que enguany estarà dedicada a l’arxiver, cronista, professor i escriptor Antoni Sabaté Mill, de qui recentment s’ha commemorat el desè aniversari de la seva mort.
La jornada, que tindrà lloc el 18 de maig, convida a diferents personalitats de la vila, coneixedores de la seva obrea, a apropar i a aprofundiar en la seva figura.
El director del Vinseum, Xavier Fornos, i el president de l’Institut d’Estudis Penedesencs, Ramon Arnabat, dues entitats que col·laboren en la jornada, expliquen que es tracta d’aprofundir en un personatge complex i polièdric, “una figura amb una llarga trajectòria a la vila, que s’ha de reivindicar”, segons Fornos, i “una petita llumeta en una època fosca i un humanista en majúscules”, en paraules d’Arnabat.
Raimon Gusi, regidor de Cultura, recorda que Antoni Sabaté se li ha d’agrair que Vilafranca es digui Vilafranca del Penedès i no Vilafranca del Panadés, perquè “va ser qui l’any 1971 va argumentar perquè s’aprovés legamlment la denominació actual”.
Les persones que vulguin inscriure’s a la jornada (totalment gratuïta) ho hauran de fer enviant un correu electrònic a l’adreça cultura@vilafranca.org o trucant al tel. 93 890 04 59.
La resta de la programació, que s’allargarà fins el mes de novembre, inclou formats tan variats i per a tots els públics com narracions de contes, recitals poètics, teatre, titelles, tallers… tots ells amb la paraula com a vehicle d’expressió principal.
Dissabte 18 de maig
Vilafranca del Penedès
Claustre de Sant Francesc
Dos quarts de deu del matí
Exiliades les figures intel—lectuals de Mas i Parera, Rodolf Llorens i Pere Grases, al costat del mestratge estètic i literari de mossèn Manuel Trens, la trajectòria intel—lectual al Museu de Vilafranca, al Panadés, en els llibres sempre d’encàrrec, el cronista oficial de la vila, Antoni Sabaté Mill (Vilafranca del Penedès, 1915 – 2012) sostenia la qualitat literària a la premsa i a la bibliografia vilafranquina. Dels temps del silenci i dels anys de penitència. Amb la normalització democràtica culmina la seva obra historiogràfica, sempre de gran qualitat estilística, perfectamenthomogable dins l’assaig català.
Aquesta jornada el recupera, l’aprofundeix i sobretot pretén apropar-nos-el.
PROGRAMA
- 9:30 h Presentació i benvinguda a càrrec del Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Sr. Raimon Gusi Amigó.
- 10:00 h Antoni Sabatè Mill: de l’arxiu a la història, a càrrec de Ramon Arnabat, doctor en Història i president de l’IEP.
- 10:30 h Antoni Sabaté Mill i la seva relació amb el Museu del Vi, a càrrec d’Antoni Comas, metge, membre de la junta del Museu els anys 1979-1996 i president del Museu del Vi els anys 1985-1990.
- 11:00 h Una classe particular: El Sr. Sabaté 1963-1999, a càrrec d’Enric Tomás, periodista.
- 11:30 h Discussió i pausa. Esmorzar.
- 12:00 h Des de la finestra de Pines, 4, a càrrec de Quim Jubert, llibreter i coautor de l’antologia De prop i de lluny.
- 12:30 h Una conversa que no es va trencar mai, a càrrec de Montse Juvé, professora d’Història i Teoria de l’Art i coautora de l’antologia De prop i de lluny.
- 13:00 h Antoni Sabaté Mill: de la lectura a l’escriptura a càrrec de Fonxo Blanc professor i coautor de l’antologia De prop i de lluny.
- 13:30 h Discussió i lectura de textos d’Antoni Sabaté Mill a càrrec de l’actorJaume Montané.
L’assistència a la Jornada és gratuïta però cal inscriure-s’hi prèviament. Informació i inscripcions:
cultura@vilafranca.org – Telèfon 93 890 04 59.
Els inscrits rebran com a obsequi l’antologia d’Antoni Sabaté Milll, De prop i de lluny: la vila i alguna gent.