EUROVEGAS. UN PROJECTE CONTRA EL BAIX LLOBREGAT

Dimarts 3 de juliol
Sant Feliu de Llobregat
Ateneu
Dos quarts de vuit del vespre


El Centre d’Estudis Comarcals del Llobregat i la Universitat Social Lliure Autogestionada us conviden a assistir a l’acte , on podreu participar en el debat sobre les inconveniències i incompatibilitats del model Eurovegas a la comarca del Baix Llobregat

 Amb les intervencions de:

Jaume Sans, geògraf de la Plataforma Aturem Eurovegas

Roger Lloret, químic ambiental del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat

Lluís Parès, president d’unió de Pagesos

Josep Maria Llop, urbanista i membre de l’SCOT

Lluís Tejedor, alcalde del Prat de Llobregat

Carles Riba, president del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat

Àngel Merino, moderador de la Universitat Social Lliure Autogestionada (USLA)

Sortida a la finca Mas Bernich de Rene Barbier

Diumenge 1 de juliol
Sant Cugat Sesgarrigues

Nou del matí

L’entitat Amics de la Font del Cuscó de Sant Cugat Sesgarrigues, dins el cicle Geografies de la Vinyaorganitza una sortida a la finca Mas Bernich de Rene Barbier, el diumenge 1 de juliola les 9 del matí. La sortida serà en cotxes particulars des de l’aparcament de darrera del Cafè de Sant Cugat Sesgarrigues.

En aquesta sortida es vol conèixer com es dissenya i planifica la plantació de vinya per evitar la pèrdua de sòl.  El Sebastià Raventós, responsable de viticultura del Grup Freixenet, conduirà la visita. Cal portar esmorzar i calçat còmode. L’assistència es lliure i gratuïta per tothom. En cas de pluja la sortida quedarà suspesa.

JORNADES DE MEMÒRIA HISTÒRICA

29 i 30 de juny i 1 de juliol
Gelida

Divendres 29 de juny de 2012

19h, Centre Cívic l’Escorxador
Inauguració de l’exposició “La lluita per l’oportunitat de viure”
Tot seguit, conferència a càrrec d’Isabel Segura, professora universitària i
comissària de l’exposició.
L’exposició “La lluita per l’oportunitat de viure. Les dones durant la segona República, la guerra, el franquisme i la construcció de la democràcia”, organitzada conjuntament per l’Institut Català de les Dones i el Memorial Democràtic, reconstrueix alguns episodis de la vida de les dones des del 1931 fins al 1978, a través d’un recorregut per les quatre etapes més destacades d’aquell període: “La segona República: Una oportunitat”, “Quan la vida perd valor. La guerra civil”, “Quan viure és sobreviure. Franquisme” i “Construint la democràcia”.
Organitza:
Ajuntament de Gelida
Amb el suport de:
Institut Català de les Dones i Memorial Democràtic

Dissabte 30 de juny de 2012
Visita al Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra
Aèria (CIARGA) dels Monjos
Concentració: 12h IES Gelida (Ronda President Francesc Macià) (el trajecte fins als Monjos es farà amb vehicles particulars)
Durada aproximada de la visita: 1 hora
Inscripció: 2€ (menors de 9 anys, gratuït). Cal reserva prèvia.
Informació i reserves:
Centre d’Interpretació Castell de Gelida
93.779.01.46
ci@castellgelida.org
Organitzen:
Ajuntament de GelidaAACG – Associació d’Amics del Castell de Gelida

Diumenge 1 de juliol de 2012

13h. Cementiri de Gelida
Descoberta de la làpida en memòria dels caiguts en defensa de la República i la democràcia.
A continuació, actuació de l’Escola Municipal de Música de Gelida

19h. Saló d’Espectacles de la UCG
Representació de l’obra “Exili”, a càrrec del Cor País Meu
Entrada: 5 euros

Exili és un recital de cançons populars d’ahir i d’avui que fa memòria i dóna testimoni de l’èxode de milers de persones abans, durant i després de la Guerra Civil espanyola. Acaba amb un cant a l’esperança, perquè mai més ningú no sigui forçat a anar-se’n de casa seva i de la seva terra.
La música alterna amb la lectura de dades històriques i de textos poètics relacionats amb els fets. El conjunt s’acompanya d’una vídeo-creació amb imatges documentals de la guerra i paisatges de la terra fronterera per on els exiliats van haver de passar.
El Cor País Meu interpreta les cançons amb moviments escènics simples però plens d’expressivitat: perquè Exili no és tant una representació dramàtica com un testimoni històric.

Veure el programa de les jornades en format PDF

Exposició:
Xavier Cuenca. Geografia Humana

Del 29 de juny al 15 de setembre
Vilanova i la Geltrú
Centre d’Art Contemporani La Sala

L’exposició Xavier Cuenca. Geografia Humana revisa l’obra recent d’un dels escultors contemporanis més importants de Vilanova i la Geltrú. La sala de les Voltes de La Sala acull 6 grans escultures de bronze, 4 de les quals han estat realitzades expressament per a l’ocasió. Lesescultures de Xavier Cuenca (Vilanova i la Geltrú, 1958) reflexionen sobre l’encaix de l’home amb la naturalesa.

Representa fragments de figura humana amb textures inspirades en la geografia del Garraf. El mateix estil que trobem present en els seus coneguts monuments pel litoral català: Gavà, Barcelona, Argentona, Sant Pere deRibes o Rubí.

Xavier Cuenca és un dels pocs escultors a Catalunya que realitza íntegrament cadascun dels
processos de l’escultura amb bronze (el modelat amb argila, el negatiu amb guix, la cera, la cocció del fang i la fosa del bronze). Tots aquest processos es mostren a l’exposició en un vídeo fet per la productora Films d’art, i té com a protagonista la darrera escultura feta per Cuenca: el bou escorxat.

Selecció de textos del catàleg

Xavier Cuenca. Geografia Humana [fragment del text]
per Albert Mercadé

“Xavier Cuenca vibra amb els processos tècnics i materials, i d’allà en surt la principal energia que desprèn la seva obra. És un dels pocs escultors que coneixem a Catalunya que realitzi manualment tots i cadascun dels processos de la realització del bronze, íntegrament al seu taller de Vilanova: el modelat de l’argila, el negatiu en guix, l’aplicació i escalf de la cera, la fosa del bronze i, finalment, el procés final de soldadura. Segurament, part d’aquesta explicació la trobaríem en la seva condició de fill de constructor. Al costat del seu pare, Cuenca aprengué prematurament una gran varietat de tècniques i oficis –soldar, tècniques de fusteria, la cocció del totxo a les bòviles…- que el ermeteren arribar a les escoles d’art de Vilanova –
l’escola d’art de la plaça de les Casernes, l’escola d’art dels franciscans-, a una edat molt precoç i amb un notable avantatge tècnic respecte els seus companys d’estudi.

Cuenca es recrea principalment amb la puixança de la matèria, amb les irregularitats texturals que troba en el paisatge i que li serveixen com a pell dels seus cossos humans fragmentats; cossos ambigus i escapçats, atrapats en un estadi de metamorfosi entre l’home i la geografia.
Les textures de les escultures de Xavier Cuenca manifesten un coneixement molt precís del propi entorn geogràfic del Garraf: sec, calcari, transitat; curull de fòssils, ossos i vestigis d’aquesta singular regió catalana, una de les úniques del litoral català que conserva sòl calcari del Cretaci, del període prehistòric en que Catalunya entera estava submergida formant una
conca marítima.

Al seu torn, l’estat fossilitzat i fragmentari de les escultures de Xavier Cuenca és indiciària de la preocupació de l’artista per qüestions relatives a la memòria i l’existència. Ens recorda aquella màxima d’Apel·les Fenosa, per qui «l’escultura són els ossos de la civilització». Ens sembla que a Cuenca no li interessa reflexionar sobre el triomf de la vida o de la civilitat –com si que entenien els clàssics-, sinó sobre les preocupacions de l’home, la seva naturalesa mortal, o les contrarietats de l’existència. Per aquest motiu, entenem que cal trobar l’explicació a l’obra de Xavier Cuenca cercant una tradició artística vinculada a la figuració existencial europea.

Xavier Cuenca i el mite d´Osiris. [fragment del text]
Per Oriol Pi de Cabanyes

[…] Xavier Cuenca té l´ofici, l´energia vital i la voluntat expressiva necessària per fer una obra amb prou personalitat. Com la que presenta ara, per primera vegada en solitari, a la seva Vilanova i la Geltrú natal.

[…] Xavier Cuenca treballa artísticament el cos humà per peces, com si volgués insinuar que en la part hi ha també el tot. I és que som carn, sí, però no només carn. Perquè allò que hi ha en l´obra és també la presència d´allò que sembla que no hi és (perquè no es veu…).

És amb aquesta actitud que en podríem dir metonímica (o de la part pel tot) que Xavier Cuenca ressuscita idealment els trossos del cos (humà o animal) en una unitat superior (com ho és sempre la unitat a què aspira l´Art).

I expressen també un sentit els ulls farcits d´imatges que han pres forma i volum en una sèrie anterior. O aquestes cotilles o gàbies minerals que empresonen les ànimes humanes de la mateixa manera que ho fan, segons com, els cossos o les estructures socials.

L´obra de Xavier Cuenca gira, en el fons, entorn d´aquestes preocupacions fonamentals. Tracta del cos glorificat potser mecànicament en les seves parts, de la llibertat o no de l´esperit, de la matèria com apossibilitat de nova vida.

Informació d’interès
Centre d’Art Contemporani La Sala · C. Joaquim Mir, 12 ·
08800 Vilanova i la Geltrú · 93 816 90 01

Horaris:
De dimarts a dissabte, de 18
diumenges i festius, d’11 a 14 h

Com arribar-hi:

Per carretera: autopista Pau Casals C-32 (túnels del
Garraf) – carretera de les Costes C- 31 – autopista AP-7
direcció Tarragona / Barcelona – autopista AP-2 fins al
Vendrell.

En tren: RENFE línies C-2 Barcelona Sants – Vilanova i la
Geltrú – Sant Vicenç de Calders – Ca 1 Tortosa –
Tarragona – Vilanova i la Geltrú – Barcelona – Ca 3 Riba-
Roja d’Ebre – Reus – Tarragona – Vilanova i la Geltrú –
Barcelona.

Pàrquings propers: plaça de la Peixateria i plaça de les
Casernes.

Reunió del Grup d’Estudis Toponímics

Dissabte 16 de juny
Vilobí del Penedès
Sala Polivalent del Casal Municipal de la Gent Gran
Cinc de la tarda

En aquesta ocasió un altre municipi inèdit per a nosaltres: Vilobí del Penedès. La reunió es farà el 16 de juny de 2012, a les 5 de la tarda. Ens atendrà la regidora de Cultura, na Rosa Gallego que procurarà convidar alguns vilatans estudiosos del municipi. Com en precedents trobades, la reunió és oberta a tothom que vulgui assistir-hi i a tots els interessats en els noms de lloc de Vilobí i la seva rodalia.

A semblança d’altres passats aplegaments, esperem una bona presència dels components del nostre grup. Als presents els seran exposades la proposta d’activitats 2012 i altres qüestions d’actualitat toponímica.

Acampada de “la Mesnada de las III Estrellas” al castell de Gelida

Del divendres 15 de juny al diumenge 17
Gelida
Castell

 

Grup de recreació històrica que ens aproximarà a les formes de vida dels segles XII i XIII.

Preu: 1 €.

Consulteu el web del castell de Gelida (www.castellgelida.org) o contacteu amb el Centre d’Interpretació del Castell (Tel.  93 779 01 46 ) per conèixer els horaris de l’activitat al llarg d’aquest tres dies.