Free cookie consent management tool by TermsFeed Un Penedès poc conegut | Presentació



EXPOSICIÓ: UN PENEDÈS POC CONEGUT 36 ANYS DESPRÈS

Joan Virella fent d’escombra en una Marxa per Descripció de la Talaia.



Presentació

El març de 1990 moria en Joan Virella. Moria amb les xiruques posades i la motxilla a l’esquena. La Desconeguda el caçà a peu de muntanya mentre preparava la Marxa d’aquell any.

Enguany, vint-i-cinc anys després, la seva presència perdura en l’esperit de totes les persones que el vàrem conèixer, de gent del Penedès i d’altres indrets.

Virella era un home savi, un home discret, un home que es feia estimar, un home curiós de tot allò que l’envoltava i li agradava la història i trescar per aquesta Terra nostra. I d’aquesta manera seva de ser, d’aquest interès, en Joan ens ha llegat molta informació, una de les quals és aquesta exposició.

L’estiu de 1979, sortia publicada a la revista “Olerdulae” núm 7 l’exposició Un Penedès poc conegut, muntada per la secció de Geografia de L’Institut d’Estudis Penedesencs, l’artífex de la qual era en Joan Virella i Bloda. L’article que reproduïm parla d’un recull de més d’un centenar d’espais penedesencs en fotografia. 100 fotografies, en blanc i negre, de castells, palaus, torres de guaita, arcs arquitectònics i arcs naturals, masies, paisatges, pèlags, sarcòfags i un llarg etcètera. Tot aquest magnífic patrimoni fixat per sempre més gràcies a la càmera fotogràfica d’en Virella, “l’enamorat del Penedès”, com cita l’articulista a “L’Olerdulae”, va quedar dipositat a la seu de l’IEP del c/ Sant Pau de Vilanova i la Geltrú, en acabar-se l’expo-itinerant.

Ara, 36 anys després i just quan se’n compleixen 25 del traspàs de l’autor i promotor de l’exposició, hem rescatat de l’oblit aquestes fotografies i com a homenatge-record a en Joan Virella hem pensat de tornar-les a exposar, no pas totes però, i del conjunt n’hem triat una trentena. Un cop triades l’objectiu ha estat retornar a l’indret i tornar a fer la fotografia, intentant, sempre que ens ha estat possible, d’obtenir la imatge des del mateix punt i angle, l’única cosa diferent ha de ser el color.

Triades les trenta fotografies, càmera en mà, hem trescat pels mateixos llocs per on ho va fer en Joan Virella. I val a dir que d’alguns indrets n’hem tingut una grata sorpresa, perquè l’element fotografiat està molt millor ara que no fa més de 36 anys, perquè cal pensar que si l’exposició es va fer fa 36 anys, algunes fotos són molt anteriors, com per exemple la de la Pineda de Vallformosa, que ens varen dir que era anterior a 1969, perquè els actuals estadants ja no havien vist la casa tal i com surt a la fotografia. D’altres però no els hem localitzats. Dels que no hem trobat n’hem deixat tres per visualitzar un temps passat i la importància de la conservació, l’estudi i la publicació del materials que ens ajuden al coneixement del nostre entorn.

Esperem que aquesta exposició us agradi i com diu l’article citat t’inviti a lligar-te les espardenyes i llançar-te Penedès enllà.

Àngels Parés Corretger

L'exposició es va realitzar al Centre Excursionista La Talaia de Vilanova i la Geltrú.

Responsables:
  • Salvador Butí
  • Blanca Forgas
  • Àngels Parés
  • Nati Salvador