Crònica de la reunió de Banyeres del Penedès del 26 de març de 2011

Publicat el 31 de març de 2011

En aquesta ocasió la trobada es realitzà en el Centre Cívic Ernest Lluch, un magnífic edifici situat en el carrer de Zaragoza del nucli urbà. Fórem amablement atesos per la senyora regidora de Cultura Catalina Pérez, que ens havia preparat una llarga taula, en la qual ens vam encabir nou toponímics i dos representants del poble, els senyors Xavier Ferré i Felip Zaragoza, presents per iniciativa de la senyora regidora.

Els toponímics provenien de Sitges, Sant Sadurní/Subirats, Santa Oliva, Calafell/Vilafranca, Vilanova/Olivella, Bellvei, Toponímia medieval del Penedès i del Camp de Tarragona, Sant Pere de Riudebitlles i la Bisbal/el Montmell. Excusaren la seva assistència els companys de Torrelles de Foix i d’Olesa de Bonesvalls, aquests darrers a fi d’atendre la visita pastoral del bisbe a la seva localitat.

Una vegada donades les explicacions sobre la nostra tasca de recollida de toponímia penedesenca, els nous amics banyerencs van creure que podrien col·laborar en la recerca dels seus noms de lloc locals.

Suara, ja tenim tres investigadors que tenen prou avançada la toponímia de la seva localitat, a finalitzar en un termini d’un any. Un quart informà que ha començat a redactar els noms de lloc de Santa Oliva, amb tota possibilitat el cinquè volum de la col·lecció Corpus de Toponímia Penedesenca, per cert, en competència amb els integrants d’Olesa de Bonesvalls, els quals demanen ajut pel redactat final.

A partir d’ara, el Grup repartirà un full amb un escrit titulat “Per a una toponímia del Penedès”, on es dóna informació de: Què son els noms de lloc o topònims?, el Per què convé recollir-los i guardar-los, Qui pot fer aquesta recollida de topònims? i Com es recullen els noms de lloc de la població.

Per altra banda, un dels nostres estudiosos fa una “Crida per a la confecció d’un vocabulari del Penedès”, que vol ser una continuació notablement ampliada d’aquells mini – llistats que vàrem publicar en alguns números (20 al 48) dels primers anys de la revista “Gran Penedès” .

Es va marxar de Banyeres amb optimisme per tornar-nos a trobar el dia 18 de juny en un lloc a determinar i que es farà públic en els propers fulls d’activitats de l’Institut i en la pàgina d’Internet.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *