Crònica de la reunió a Guardiola el dia 17 de setembre de 2011

Publicat el 19 de setembre de 2011

En aquesta avinentesa també estrenàrem municipi. Vàrem ser acollits per la regidora de Cultura Carme Sibil, la reunió tingué lloc en la espaiosa sala de l’Auditori del Centre Recreatiu de Guardiola.

Ens aplegàrem els estudiosos toponímics La Bisbal/El Montmell, de Toponímia medieval del Penedès i del Camp de Tarragona, de Sant Sadurní/Subirats, de Vilafranca/Calafell, de Bellvei, de Vilanova i la Geltrú/Olivella i de Sant Pere de Riudebitlles. Excusaren la seva presència els amics d’Olesa de Bonesvalls, de Sitges i de Santa Oliva, aquest darrer per tal d’assistir al sepeli de l’escriptor i toponimista reusenc Ramon Amigó Anglès, en el qual representava la nostra secció. Ramon Amigó -que encara havíem saludat la setmana anterior en el Congrés d’Onomàstica-, havia publicat els noms de lloc d’una bona part de poblacions del Camp de Tarragona, entre les quals figuraven Reus, la Mussara, Constantí, Castellvell del Camp, Almoster, Vila-seca, Prades i Cornudella.

La regidora havia anunciat la reunió com una conferència de toponímia adreçada a la població. El fet comportà una bona assistència de vilatans, entre els quals intervingué en el col·loqui el senyor Marc Galimany, molt interessat en la temàtica dels noms de lloc de Font-rubí i la seva rodalia.

Després de les nostrades presentacions habituals vers els presents, fou explicada en què consistia la tasca penedesenca i, llavors, es demanà la col·laboració per tal d’exercir-la en el municipi. En l’apartat de precs i preguntes es barallaren una sèrie de topònims de difícil interpretació (Grabuac, el Semison, Montjuïc, Les Graus, etc.) però, com què som profans en aquesta matèria, els varem aconsellar defugir l’etimologia i dedicar-se exclusivament a la recollida de noms de lloc.

Pel que fa a la nostra particular rotació trimestral, es comentà la defunció, als 87 anys, de l’amic i consoci Lluís Casas Mestres, esdevinguda el passat 11 de setembre a Vilafranca i sepultat dos dies després en el cementiri d’Olesa de Bonesvalls. El Lluís i el Rogeli Carmona, l’abril de l’any passat van publicar “Noms de cases i carrers antics d’Olesa de Bonesvalls”, volum núm. 1 de la nova col·lecció “Estudis Toponímics Penedesencs”. Que reposi en pau.

En la roda també es comentà la finalització dels “Noms de lloc de Santa Oliva”, obra que pacientment ha elaborat Joan Latorre. La publicació s’escaurà l’any vinent. Aquesta realització representarà endarrerir la reedició revisada i ampliada dels “Noms de lloc de Vilanova i la Geltrú”.

La propera trobada s’efectuarà el dia 17 de desembre en un lloc que oportunament es comunicarà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *