Crònica de la reunió a La Múnia el 18 de juny de 2011

Publicat el 21 de juny de 2011

Era la segona vegada que ens trobàvem en aquest municipi. La que fou fins fa poc regidora de Cultura, na Cristina Ros, no va tenir cap problema en obrir-nos de nou el Centre Polivalent del carrer Anselm Clavé núm. 11 de La Múnia, local on es va celebrar la segona reunió de l’any de la Secció de Toponímia. En aquesta ocasió anava acompanyada de l’estudiós local en Jaume Freixinet Siuraneta, home que porta vint-i-cinc al terme i que està molt interessat en el trasllat de noms de lloc penedesencs a altres contrades del Principat.

Completaven la llarga taula, els companys toponímics de La Bisbal/El Montmell, de Toponímia medieval del Penedès i del Camp de Tarragona, de Sitges, de Sant Sadurní/Subirats, de Vilafranca/Calafell, de Bellvei, de Santa Oliva i de Vilanova i la Geltrú/Olivella. Excusaren la seva presència els consocis d’Olesa de Bonesvalls. Tot i així, s’arribà al nombre de deu persones que treballen en la recollida dels noms de lloc del Penedès.

El conjunt del grup es mostrà prou satisfet per la recent inscripció a Internet de més de vint mil entrades de la Base de Dades del Penedès, les quals, a més de ser fàcilment cercades, porten incorporades les sigles bibliogràfiques corresponents. Aquest llistat serà periòdicament ampliat amb novelles fitxes. En un temps no massa llunyà, s’hi penjaran en format provisional els noms de lloc de Canyelles que fins ara es tenen enregistrats i, a més, la toponímia completa d’un capbreu de Sant Pere de Ribes de l’any 1588.

En quan a publicacions, hi ha tres o quatre treballs gairebé enllestits per incrementar els llibres de toponímia penedesenca disponibles. També es va parlar de la possible reedició revisada i ampliada dels Noms de lloc de Vilanova i la Geltrú, ja que actualment està esgotada l’edició de l’any 2001.

En Ramon Marrugat ha elaborat una llista ben documentada dels gentilicis de gairebé tots els municipis i agregats penedesencs. La facilitarem a tothom que ens ho demani.

Per altra banda, la Cristina cerca el significat del seu segon cognom: Rimoltó. Si qualque persona en sap quelcom, faci el favor de comunicar-nos i li farem arribar.

Alguns membre del grup s’han inscrit per assistir als dos darrers dies del Congrés Internacional d’ICOS sobre Ciències Onomàstiques, que se celebrarà a Barcelona del 5 al 9 del proper setembre. Els dos dies escollits són dedicats exclusivament a l’onomàstica catalana.

Es quedà en fer la tercera reunió el dia 17 de setembre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *