Xerrada i presentació del llibre “Fires i mercats a Vilafranca i l’Alt Penedès. Economia i sociabilitat”
Diumenge 5 de novembre

Diumenge 5 de novembre
Sant Pere de Riudebitlles
Escoles Velles
6 de la tarda

De Ramon Arnabat, Daniel Sancho, Maria Soler i Jordi Vidal. La presentació anirà a càrrec dels autors.

Amb la col·laboració del Grup de Recerques Històriques de Sant Pere. En conveni amb l’ajuntament de Sant Pere de Riudebitlles.

Visita Coneguem el Penedès: Masia Grabuach i visita les Caves Ludens S.A.
Diumenge 5 de novembre

Diumenge 5 de novembre
Font-Rubí
Masia Grabuach i Caves Ludens S.A.
11 del matí

Cicle Puig i Cadafalch.

La Masia Grabuach, masia típica catalana, va ser reformada per l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch. Visitarem la masia i el celler.

La visita tindrà un cost de 3 € per persona.

Amb la col·laboració de Masia Grabuach-Cava Ludens S.A.

Visita a les barraques de pedra seca d’Olèrdola
Dissabte 4 de novembre

Dissabte 4 de novembre
Olèrdola
9 del matí

Un recorregut guiat per membres del Grup de Pedraseca del Centre Excursionista de Penedès i l’antropòleg Abraham Guillén, membre de l’equip de recerca de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès. Es visitaran les barraques del Parc de la Muntanyeta que han estat recuperades, s’explicaran les tècniques utilitzades i les funcions que han tingut aquestes construccions al llarg de la història. Recorregut de dificultat baixa. Cal portar calçat de muntanya, esmorzar i beguda.

Activitat gratuïta. Places limitades i cal inscripció prèvia a l’Institut d’Estudis Penedesencs, telèfon 93 892 19 79 o e-mail: secretaria@iepenedesencs.org

Amb la col·laboració del Centre Excursionista del Penedès, l’Ajuntament d’Olèrdola i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès.

Activitat d’Etnologia en Xarxa del programa de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de la Generalitat de Catalunya.

Conferència sobre “Puig i Cadafalch i el Penedès: la seva relació amb Anfós Sans i Rossell”
Dijous 2 de novembre

Dijous 2 de novembre
Vilafranca del Penedès
Seu de l’IEP, c/ dels Banys, 11
7 de la tarda

Cicle Puig i Cadafalch

A càrrec de l’historiador Joan Solé i Bordes. Comptarem amb la presència dels familiars descendents d’Anfós Sans.

Amb la col·laboració de Masia Grabuach-Cava Ludens S.A

En conveni amb l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès.

Visita Museu Molí Paperer de Capellades i el Parc Prehistòric de Capellades El NEAN
Diumenge 29 d’octubre

Diumenge 29 d’octubre
Capellades
Museu Molí Paperer, carrer Pau Casals, 10
Un quart d’11 del matí

El museu el trobem en un antic molí paperer del segle XVIII, anomenat “Molí de la Vila”, és un edifici amb una superfície de 2.200 m2 i consta de quatre plantes i soterrani. Al costat del Molí s’hi troba La Bassa; font natural d’on brolla un cabal de 12 milions de litres diaris, utilitzats com a energia per al funcionament dels 16 molins paperers que treballaven en aquesta zona. Gràcies a dita abundància hídrica i a la situació geogràfica —propera a grans nuclis de població i amb bones comunicacions entre ells— Capellades i el seu entorn: La Pobla de Claramunt, Carme, Sant Pere de Riudebitlles…, varen constituir un dels centres paperers més importants d’Espanya durant els segles XVIII i XIX. El paper d’aquesta zona, en especial el paper de barba i el paper de fumar, es venia a gran part del mercat espanyol i a les colònies d’Amèrica. Del període de finals de segle XVIII provenen els cognoms de paperers tan coneguts com Sorteras, Romeu o Guarro, destacant entre ells els Serra i els Romaní, les marques papereres dels quals adquiriren renom internacional.

El NEAN-Parc Prehistòric de Capellades és un equipament de l’Ajuntament de Capellades configurat a l’espai del municipi anomenat Cinglera del Capelló. Es tracta d’una àrea amb un alt valor geològic i paisatgístic, així com també de gran vàlua arqueològica per la presència d’una vintena de jaciments arqueològics de diverses èpoques. El Parc Prehistòric de Capellades neix amb els objectius de protegir aquests patrimonis natural i arqueològic, de posicionar Capellades com a punt de referència en la recerca arqueològica paleolítica i com a centre de divulgació del coneixement de la prehistòria del país, i de consolidar el municipi com a destí turistico cultural.

Import de la visita: 7 €

Activitat d’Etnologia en Xarxa del programa de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de la Generalitat de Catalunya.

Depenent del número d’inscripcions, començarem la visita al Museu Molí Paperer i després ens dirigirem al Parc Prehistòric.

Per una millor organització de la visita, confirmeu la vostra assistència a la secretaria de l’IEP, al tel. 93 892 19 79 / 669

Projecció del documental “Segar, garbejar, batre, moldre i fer pa”
Dissabte 28 d’ctubre

Dissabte 28 d’ctubre
Sant Jaume dels Domenys
Sala d’Actes de Cellers Domenys, carrer Prat de la Riba, 18
7 de la tarda

2006 – 30′

 

Projecció del documental Segar, garbejar, batre, moldre i fer pa”, del  director Jacint Torres i Santi Ponce, 2015 (34′).

L’audiovisual mostra les feines practicades a la Plana de Vic i que eren habituals en molts pobles abans de la mecanització. Les imatges procedeixen dels tallers de restitució etnogràfica de memòria gestual de procediments desapareguts, organitzats per l’Ecomuseu del Blat (Càtedra en Agroecologia de la UVic-UCC). En acabar la projecció hi haurà un col·loqui. Més informació i programa Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic: http://www.iepenedesencs.org/nova/pdf/llibret_mostra_17.pdf

Col·labora:  Cellers Domenys,  Ajuntament de Sant Jaume dels Domenys i Consell Comarcal del Baix Penedès.

Activitat de la 7a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic del programa l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial .

Veure el cartell ampliat

Conferència “EL CRÈDIT DE LES COOPERATIVES AGRÀRIES, 100 ANYS ENRERE, Pira – Rodonyà – Blancafort – Rocafort de Queralt – Banyeres del Penedès – La Bisbal del Penedès – Sant Jaume dels Domenys”
Dissabte 28 d’octubre

Dissabte 28 d’octubre
Sant Jaume dels Domenys
Sala d’Actes de Cellers Domenys, carrer Prat de la Riba, 18
6 de la tarda

A càrrec de Pere Aragonès i Garcia, secretari d’Economia del Departament de Vicepresidència i d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya.

Aquest acte s’emmarca en les celebracions del centenari de la Cooperativa Agrícola i Secció de Crèdit de Sant Jaume dels Domenys, actualment Cellers Domenys.

Més Informacióhttp://www.esguarddedona.cat/

Projecció del documental “Barraques de Pedra Seca (a Mont-roig)”
Divendres 27 d’octubre

Divendres 27 d’octubre
Santa Oliva
Monestir de Santa Maria, carrer Mossèn Antoni Paradís, 47
Dos quarts de 8 del vespre

2006 – 30′

El documental mostra, d’una manera molt didàctica, com les construccions fetes en pedra servien d’aixopluc i magatzem a pagesos i ramaders. A més de les barraques també s’expliquen els murs, marges i trones de pedra seca. Hi participen entitats penedesenques. La música és de Guillem Anguera i està interpretada amb una  “Xalaparta de pedra”.

En acabar la projecció hi haurà un col·loqui amb el director del documental J.M. Martí Rom, el membre del Grup Drac Verd de Sitges,Ramon Artigas, i l’antropòleg de l’equip de recerca de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès, Abraham Guillén.

Més informació i programa Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic: http://www.iepenedesencs.org/nova/pdf/llibret_mostra_17.pdf

Col·labora:  Associació per a la Difusió de la Història de Santa Oliva (ADHSO), Ajuntament de Santa Oliva i Consell Comarcal del Baix Penedès.

Activitat de la 7a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic del programa l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial.

Veure el cartell ampliat