Montserrat Comas presenta un estudi històric de les biblioteques al Penedès

El llibre pren com exemple el Penedès per analitzar la història de la planificació bibliotecària de Catalunya.

Aquest dijous s’ha presentat a la biblioteca Torras i Bages de Vilafranca el llibre “Verticals parterres. La planificació bibliotecària a Catalunya. El Penedès com a exemple”, de Montserrat Comas.

El títol, “verticals parterres”, prové del darrer vers del poema “Biblioteca en respòs” que Joana Raspall va deixar escrit al diari de la biblioteca de Vilafranca quan va ser-hi fent les pràctiques l’any 1938.

En aquest treball Montserrat Comas intenta explicar com les diferents maneres d’entendre l’organització de les biblioteques anava lligada a criteris provinents del segle XIX i als canvis polítics que es produïren a Catalunya amb la Mancomunitat i sobretot amb la recuperació de la Generalitat.

La guerra Civil va acabar de fer aflorar els diferents punts de vista.

D’altra banda el llibre demostra el grandíssim interès per llegir que hi havia des de mitjan segle XIX com a única camí per assolir la llibertat i el progrés individual i col·lectiu.

L’autora assenyala que el Penedès n’és un exemple .

Montserrat Comas és la directora de la biblioteca Víctor Balaguer de Vilanova i estava acompanyada en la presentació del llibre a Vilafranca per la directora de la Torras i Bages, Núria del Campo. L’acte comptava també amb els comentaris de l’historiador Jordi Vidal i de la vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Penedesencs, Àngels Travé, i amb l’assistència del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Raimon Gusi.

Secció Parlar Penedesenc
Dissabte 25 de març

Dissabte 25 de març
Vilafranca del Penedès
Seu de l’IEP, c/ dels Banys, 11
11 del matí

A la reunió, de caràcter obert, hi són convocats tots els que puguin estar interessats a treballar en el projecte. Els temes que es tractaran seran:

- Jornades de llengua.
- Debat i aprovació document marc del recull lèxic.
- Confecció vocabulari en línia.
- Torn obert de paraules.

Presentació Reconeixements Culturals Collita 2017

Publicat a Canal Blau el 7 de març de 2017

L’Institut d’Estudis Penedesencs celebrarà el proper 19 de maig a Vilanova l’acte d’entrega dels seus Reconeixements Culturals-Collita 2017, el seu certamen bianual amb el que premia i reconeix la tasca d’entitats i figures penedesenques que s’han destacat per la seva feina i el seu compromís amb el territori. L’IEP ja ha obert el termini perquè tothom qui vulgui proposi les candidatures que consideri oportunes, ja siguin entitats o persones a títol particular. El termini de presentació de candidatures es tancarà per Sant Jordi, i després serà un jurat qui decidirà els premiats entre les candidatures proposades. Però la que serà la cinquena edició dels premis no serà una edició més, perquè coincidirà amb el 40 aniversari de l’entitat, motiu pel qual se li vol donar un tractament especial.

Vídeo presentació llibre Verticals Parterres a Vilanova i la Geltrú, 3 de març 2017

Publicat a Canal Blau

Montserrat Comas s’ha tornat a endinsar en el món de les biblioteques en el seu darrer treball, ‘Verticals Parterres’. La directora de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova s’ha interessat ara en els debats existents en el moment que a Catalunya es va començar a parlar de la necessitat de planificar les biblioteques que tenia i les que hauria de tenir el país. Un debat en el que es van plantejar diferents models, en un moment en el que les necessitats socials i culturals anaven especialment entrellaçades. El debat es va allargar fins a la Guerra Civil, sense acabar de tancar-lo, però deixant una part del seu llegat en el que és la xarxa de biblioteques actuals. ‘Verticals parterres’ posa l’exemple del Penedès i analitza les biblioteques que hi havia durant les primeres dècades del segle XX.