Free cookie consent management tool by TermsFeed Impuls a la preservació del patrimoni i a la recuperació de la memòria històrica des de l’Institut d’Estudis Penedesencs



Impuls a la preservació del patrimoni i a la recuperació de la memòria històrica des de l’Institut d’Estudis Penedesencs

27 de maig de 2019



La presidenta de l'Institut d'Estudis Penedesencs, Dolors Garcia, i el president de la Fundació, Pere Jornet, durant l'acte de signatura del conveni de col·laboració d'enguany.

L’Institut d’Estudis Penedesencs (IEP) és una entitat cultural de referència arreu del país. Fundat l’any 1977, té la seu principal a Vilafranca del Penedès, des d’on treballa per a la investigació, l’estudi i la divulgació del patrimoni cultural, històric i científicde l’àmbit territorial del Penedès històric, que correspon a les comarques administratives de l’Alt i el Baix Penedès, el Garraf i el seu entorn.

Des de fa temps, l’IEP  manté una estreta col·laboració amb la Fundació Privada Mútua Catalana (FPMC), que enguany dona suport a dues de les iniciatives que impulsa: l’edició del llibre que recull les actes de les XXVII Jornades d’Estudis Penedesencs i el projecte Tots els noms de recuperació de la  memòria històrica.

En el primer cas, les jornades es van fer entre  el 19 i el 21 d’octubre de 2018 a Sitges, Vilafranca i Calafell,  amb de les muralles urbanes i la seva preservació patrimonialcom a tema central.

La publicació recull els  treballs presentats i debatuts, entre els que destaca un sobre  lesmuralles de la ciutat  de Tarragona. Alhora, proposa la necessitat d’un diàleg fluid i permanent entre els diversos agents que han de fer realitat la conservació del patrimoni i  la seva integració com un element social i econòmic dins la realitat actual; per assolir la seva conservació i valorització.

Pel que fa al projecte Tots els noms, abarca el període 1931-1978 i consta de tres partscomplementàries: la recerca exhaustiva en base a la documentació escrita, oral, visual i patrimonial; la recuperació i sistematització de fonts d’informació primàriesal voltant d’aquests anys per tal de crear una gran base de dades i la difusió de la recerca realitzada mitjançant publicacions, audiovisuals, conferències, exposicions, itineraris, material didàctic i, sobretot, una pàgina web.

Els objectius d’aquests projecte de recuperació de la memòria són impulsar, coordinar i dirigir la recerca, la sistematització de les fonts d’informació, i la divulgació dels fets històrics desenvolupats entre 1931 i 1978 i de les persones que hi participaren en tots els municipis del Penedès, fent especial incidència en els referents democràtics. 

Després d’una primera fase desenvolupada el 2018, enguany es viu la segona on, per disposar de noves dades, cal una ampliació de la informació continguda al web. Així mateix, i per evolució tecnològica, cal una renovació i adequació que incorpori els darrers avenços per facilitar i agilitzar l’accés i la consulta als continguts.

La vocació d’aquest projecte es la de continuïtat en el temps, degut a la utilitat social e històrica dels seus continguts i a la finalitat de posar tota aquesta informació a la disposició de qui en tingui interès humà o històric en consultar-la.