Un any més l’església de Santa Maria de la Llacuna celebrarà la nit de Nadal amb la Missa de Pastors. Enguany membres de l’Institut d’Estudis Penedesencs i de l’equip de treball de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès hi seran per enregistrar aquesta missa que, una vegada documentada passarà a formar de l’Inventari com element de patrimoni immaterial.
En sortir de la missa del gall es farà una trobada al voltant del foc a la plaça Major i es repartirà coca i cava a les persones assistents.
Aquesta Missa de Pastors que el compositor i organista Antoni Vaqué va escriure cap a l’any 1860, es cantada en llatí, inspirada en les antigues llibertats d’orgue nadalenques, molt habituals als segles XVIII i XIX. La interpretació musical de la missa va a càrrec del Cor Parroquial de la Llacuna, format per una vintena de membres, amb l’acompanyament d’un organista.
Mentre que a algunes localitats de Catalunya per a la nit de Nadal s’ha recuperat el Cant de la Sibil·la, la Llacuna és possiblement l’únic lloc del país que ha mantingut la tradició de cantar una missa pastoril hereva de les trobades que els pastors feien dins de l'església i que el 1903 es prohibiren amb el Motu Proprio dictat pel papa Pius X.
Aquesta singularitat i el fet que el 1991 ja es va fer una recerca d’aquesta missa, ha comportat que aquest mes de desembre membres de l’equip de treball de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès estiguin assistint al assajos del Cor Parroquial de la Llacuna, i que la nit de Nadal enregistrin la missa per tal d’incorporar-la a l’inventari. També està previst fer entrevistes i comptar amb la col·laboració del Centre d’Estudis Llacunencs i de l’Ajuntament de la Llacuna. L’objectiu de l’inventari, seguint les directrius de la UNESCO, és salvaguardar i transmetre aquest patrimoni cultural immaterial que les comunitats mantenen viu.
L’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Penedès, que abasta l’àmbit territorial de la vegueria del Penedès (Alt Penedès, Baix Penedès, Garraf i la part meridional de l’Anoia), el realitza l’Institut d’Estudis Penedesencs amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Institut Ramon Muntaner, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Tarragona i l’Obra Social La Caixa.